donderdag 15 januari 2015

Basis kooktechnieken

Ben jij een echte ramp in de keuken en is zelfs een gebakken ei al een moeilijke opgave voor jou? Dan kun jij wel een basislesje kooktechnieken gebruiken. Met basisvaardigheden zoals rijst & pasta koken en kip bakken kom je als student al een heel eind. Dus lees en leer!




 Rijst koken

Bron
Stap 1
Begin met het afmeten van de rijst. Reken 75-100 gram rijst per persoon, of gebruik één koffiekopje rijst per persoon.

Stap 2
Zorg vervolgens dat je genoeg water in je pan doet. Voeg anderhalf keer zoveel water toe als dat je rijst hebt.

Stap 3.
Het is nu tijd om de rijst te koken. Breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de rijst 2-3 minuten flink koken. Vervolgens zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de rijst met de pan op de deksel nog ongeveer 10 minuten garen.

§  Stap 4.
Draai het vuur uit en laat de pan (met deksel erop) nog ongeveer 10 minuten staan. Hierdoor wordt de rijst zacht en zorg je er voor dat er zo min mogelijk op de bodem blijft plakken.

Stap 5.
Roer de rijst los met een vork en het is klaar om te serveren.

   

 Pasta koken

Bron

Stap 1
Begin met het afmeten van de hoeveelheid. Reken ongeveer 75-100 gram pasta per persoon

Stap 2
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. De richtlijn is ongeveer 1 liter per 100 gram pasta.

Stap 3
Kijk hoelang je de pasta moet koken. Hieronder een handig lijstje met richtlijnen voor kooktijden van verschillende soorten pasta’s.

Spaghetti: ca. 11-13 minuten
Glutenvrije spaghetti: ca. 8 minuten
Macaroni: ca. 8 minuten
Fusilli: ca. 7 minuten
Penne: ca. 11-14 minuten
Tagliatelle: ca. 10 minuten
Farfalle: ca. 13-15 minuten
Lasagnebladen: Afhankelijk van het ovengerecht dat je maakt
Verse pasta’s: ca. 4 minuten

Stap 4
Doe de pasta in de pan met kokend water en kook de pasta volgens de richtlijnen hierboven.

Stap 5
Giet de pasta af met een vergiet en spoel het daarna even kort met koud water.

Stap 6
Giet er direct na het afgieten een scheutje olijfolie overheen om plakken te voorkomen.


Kip bakken

Bron


Stap 1
Verwarm een beetje boter of olie in een pan.

Stap 2
Is de pan warm? Voeg dan de kip toe.

Stap 3
Bak de kip op een hoge stand aan beide kanten bruin. Zorg en voor dat je goed blijft roeren en het vlees regelmatig keert. Gebruik hiervoor een spatel, met een vork prik je namelijk gaatjes in de kip waardoor de kip vocht verliest.

Stap 4
Kruid de kip naar smaak met peper en zout.

Stap 5
Snijd een stuk kip doormidden om te kijken of deze gaar is. Is de kip wit van binnen? Dan is hij klaar om geserveerd te worden.

TIP: Op de verpakking staat ook vaak precies hoe je iets moet bereiden.


Bron: http://www.lacuizine.nl/zo-lang-moet-je-pasta-koken/
Bron: http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeuken/hoe-kook-ik-de-perfecte-rijst
Bron: http://www.kiprecepten.nl/kipfeiten/kooktechnieken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten